pregnanttest.lareb.nl
Klik Share Button Image en selecteer de optie “Zet op beginscherm" om toe te voegen aan uw beginscherm.
Zet op beginscherm Cancel
Close

Veelgestelde vragen

Alle informatie kun je ook vinden in de folder. Met vragen kun je contact opnemen via 073 – 64 69 700 of via info@pregnant.nl.

Wil je meer informatie over geneesmiddelen, zwangerschap en borstvoeding?
Bekijk dan onze brochure of raadpleeg de informatie op de website van de Teratologie Informatie Service van Bijwerkingencentrum Lareb. 

Wie voert dit onderzoek uit?
pREGnant wordt uitgevoerd door de Teratologie Informatie Service van Bijwerkingencentrum Lareb. Het werd ontwikkeld in samenwerking met het Radboudumc in Nijmegen.  

Wat is het doel van dit onderzoek?
pREGnant verzamelt gegevens over het gebruik van geneesmiddelen tijdens de zwangerschap. Het doel van pREGnant is het vergroten van kennis over geneesmiddelgebruik tijdens de zwangerschap. Zo kunnen verloskundigen, gynaecologen en artsen betere adviezen geven en wordt het gebruik van geneesmiddelen (nog) veiliger.

Waarom is pREGnant belangrijk?
Veel vrouwen gebruiken een keer een geneesmiddel tijdens de zwangerschap. Dit kunnen middelen zijn die een arts voorschrijft, maar ook zelfzorg- of homeopathische middelen die je bij de drogist of supermarkt koopt. 

Van een aantal geneesmiddelen is bekend dat ze veilig zijn tijdens de zwangerschap. Maar er zijn ook middelen waarvan weinig bekend is over het effect op de zwangerschap en het (ongeboren) kind. Voor een verloskundige, gynaecoloog, arts of jou zelf is het daarom moeilijk om te beslissen of het verstandig is een geneesmiddel te gebruiken tijdens de zwangerschap. Daarbij moeten de mogelijke effecten van het gebruik van een geneesmiddel worden afgewogen tegen het belang van het stabiel houden van een (chronische) ziekte.

Ook als je (cliënte) geen geneesmiddelen gebruikt, zijn deze ervaringen tijdens de zwangerschap heel waardevol. Het geeft inzicht in het verloop zonder medicijngebruik en is een goede vergelijkingsgroep bij analyses. Bovendien kan het in een later stadium van de zwangerschap of tijdens de borstvoedingsperiode alsnog nodig zijn een geneesmiddel te gebruiken.  

Wie kan er deelnemen aan dit onderzoek?
Alle zwangere vrouwen in Nederland kunnen deelnemen. Ook als je geen geneesmiddelen gebruikt, willen we jouw ervaringen tijdens de zwangerschap weten. Daarnaast is het mogelijk dat je in de komende maanden alsnog een geneesmiddel gaat gebruiken.

Hoe weet je dat jouw aanmelding goed is gegaan?
Als je het aanmeldformulier hebt verzonden, ontvang je binnen enkele minuten een e-mail van info@pregnant.nl. In deze e-mail staat een activatielink om jouw deelname definitief te bevestigen. De activatielink blijft 48 uur geldig en komt daarna te vervallen. Nadat je op de bevestigingslink hebt geklikt, word je doorgestuurd naar de inlogpagina en weet je dat jouw aanmelding goed is verlopen. Je kunt inloggen met het e-mailadres en wachtwoord dat je hebt opgegeven in het aanmeldformulier. 

Je hebt geen e-mail met activatielink ontvangen?
Indien je vijf minuten na het verzenden van het aanmeldformulier geen e-mail van info@pregnant.nl hebt ontvangen, vragen wij je het volgende te doen: 

  • controleer alsjeblieft eerst of de e-mail in de map 'ongewenste mail' van jouw mailbox terecht gekomen is. Indien dit het geval is, dien je info@pregnant.nl te markeren als veilige afzender. Zo ben je er zeker van dat de volgende e-mail van info@pregnant.nl direct in jouw inbox zal verschijnen. 
  • Indien de e-mail niet in de map 'ongewenste mail' staat, neem dan contact met ons op via info@pregnant.nl of bel naar 073 – 64 69 700 (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur).


Hoeveel vragenlijsten krijg je als zwangere?
Voor pREGnant vul je 6 vragenlijsten via internet in. Deze gaan over het verloop van de zwangerschap en bevalling, geneesmiddelgebruik en de gezondheid van moeder en kind. 

De eerste vragenlijst vul je zo vroeg mogelijk in, bij voorkeur voor 17 weken zwangerschap. Het invullen van de eerste vragenlijst duurt 10-30 minuten. De vervolgvragenlijsten ontvang je met 17 en 34 weken zwangerschap en 2, 6 en 12 maanden na de bevalling. 
Als jij je voor pREGnant aanmeldt wanneer je langer dan 24 weken zwanger bent dan krijg je vragenlijst 1 en daarna vragenlijst 3. Vragenlijst 2 wordt in dit geval dan overgeslagen. 

Bij jouw aanmelding voor deelname, vul je een toestemmingsformulier in. Nadat jouw deelname definitief gemaakt is, kunt je direct op de website inloggen en in het menu ‘Mijn vragenlijsten’ de eerste vragenlijst invullen. Wanneer jij een volgende vragenlijst kunt invullen, ontvang je hierover een e-mail. Het invullen van de andere vragenlijsten duurt 5-20 minuten.

Wordt er veilig omgegaan met persoonlijke gegevens?
pREGnant is aangemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens. Daarnaast gebeurt de beveiliging en opslag van gegevens volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming. De vragenlijsten vul jij in via een beveiligde internetverbinding. Dit kun je zelf zien in de adresbalk van jouw browser. Deze website begint altijd met https:// en in de browser zie je aan het begin van de websitenaam een slotje getoond. 

Jouw persoonsgegevens worden versleuteld opgeslagen en zijn niet direct te koppelen aan de antwoorden die je geeft. Voor onderzoek van pREGnant worden jouw antwoorden samen met die van vele andere zwangere vrouwen bekeken. Bekijk hiervoor ons privacy statement.

Het IP adres van jouw computer wordt niet opgeslagen.

Hoe kun je jouw e-mailadres veranderen?
 Bij jouw aanmelding geef je een e-mailadres op. Naar dit emailadres worden de uitnodigings e-mails verstuurd als er een nieuwe vragenlijst klaar staat om in te vullen. We vragen je het daarom aan ons door te geven als jouw e-mailadres verandert. Dit kun je zelf doen als je bent ingelogd onder het kopje ‘Mijn Gegevens’.

Je bent jouw wachtwoord vergeten, en nu?
Als je jouw wachtwoord vergeten bent, kun je via de wachtwoord vergeetoptie op de website een nieuw wachtwoord aanmaken.

Hoe kunt je een nieuw wachtwoord aanmaken?
Je kunt jouw wachtwoord zelf wijzigen nadat je bent ingelogd, via de optie ‘wachtwoord wijzigen’ in de balk bovenin de website. 

Hoe meldt jij je af voor dit onderzoek?
Jij kunt je op ieder moment afmelden voor dit onderzoek, zonder dat je hiervoor een reden hoeft op te geven. Je kunt een e-mail sturen aan info@pregnant.nl. Je krijgt altijd een bevestigingsmail van ons zodra we jouw deelname hebben stop gezet. 

Je hebt een miskraam gehad, en nu?
Een miskraam is een heftige gebeurtenis. Daar zijn we ons zeer van bewust. Uiteraard wensen wij jou veel sterkte. Voor het onderzoek is de informatie over deze miskraam erg van belang. Daarom vragen wij je om alsnog een vragenlijst, als afsluiting, in te vullen. We zijn ons ervan bewust dat dit best moeilijk kan zijn. Mocht jij je liever afmelden, stuur dan een e-mail aan info@pregnant.nl.  

Je bent opnieuw zwanger terwijl je al deelneemt aan pREGnant, en nu?
Neem jij al deel aan pREGnant en ben je weer zwanger terwijl deze eerste deelname nog loopt, dan kun jij je weer aanmelden. Dit doe je door in te loggen op de website en in het menu ‘Mijn gegevens’ de knop ‘ik ben weer zwanger’ gebruiken om een tweede aanmelding te doen.

Wordt je op de hoogte gehouden van de onderzoeksresultaten?
pREGnant is een onderzoek dat continue doorloopt. Tussentijdse resultaten zullen via de website bekend gemaakt worden.